Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Manfaat & Khasiat Buah BadamBadam penting untuk kesihatan kerana khasiatnya yg pelbagai Manfaat & Khasiat Buah Badam

Badam penting untuk kesihatan kerana khasiatnya yg pelbagai, ia boleh dimakan mentah, dikukus menyerupai kekacang atau dijadikan materi gabungan makanan menyerupai kuih & sebagainya. Badam mengandungi 20 kali lebih banyak protein kalau dibandingkan dengan bijirin lain. Kandungan lemak & karbohidratnya tinggi, oleh itu ia mengandungi gula yg tinggi berbanding dengan buah-buahan yg lain. Kandungan vitamin B dalam badam mengatasi kandungan vitamin itu dalm telur, begitu juga niasin yg dimilikinya melebihi gandum. Kandungan kalsium juga mengatasi kandungan elemen itu dalam susu & kandungan fosforusnya melebihi kandungan fosforus dalam keju. Kanak-kanak amat sesuai memakan badam kerana khasiatnya sanggup membantu pembesaran mereka, selain membina tulang & gigi. Sementara kepada orang remaja pula ia sanggup membantu menyihatkan jantung.

Mengurangkan Paras Kolesterol, Merendahkan Risiko Darah Tinggi & Serangan Jantung
Satu kajian yg dijalankan di University of Toronto ke atas 27 pesakit yg memiliki paras kolesterol yg tinggi mengatakan pengambilan purata 74gm (2 genggam) badam setiap hari selama sebulan telah berjaya menurunkan 9.4% daripada paras kolesterol di dalam ba& mereka. Nisbah LDL(kolesterol jahat)/HDL(kolesterol baik) didapati menurun sebanyak 12%. Penurunan nisbah ini mengatakan menurunnya risiko serangan jantung (cardiovascular).
Asid folik yg terdapat di dalam badam dipercayai sanggup menurunkan paras homocystein, iaitu sejenis asid amino yg boleh menimbulkan terusan darah menjadi sempit; dengan itu juga mengurangkan risiko penyakit jantung & darah tinggi. 34.5gm badam (segenggam) mengandungi 99mg magnesium (24.7% dari keperluan harian)serta 257mg kalium (potassium).
Magnesium berperanan melembutkan terusan darah & dengan itu pengaliran darah, oksigen serta nutrient di dalam ba& berjalan dengan elok. Kajian mengatakan kekurangan magnesium bukan sahaja boleh menimbulkan serangan jantung, tetapi kekurangan magnesium selepas serangan jantung boleh menimbulkan kecederaan (radikal bebas) pada jantung.
Kalium yaitu penting untuk sistem transmisi saraf & otot. Ia amat penting di dalam mengawal tekanan darah serta perjalanan jantung. Pengawalan tekanan darah serta jantung menjadi lebih berkesan dengan badam kerana kandungan sodium yg rendah (hanya 0.3mg bagi setiap suku cawan badam).

Meredakan Diabetes
Di dalam suatu kajian yg telah disiarkan di dalam The Journal of Nutrition, badam telah ditambah kepada diet sekumpulan pengidap diabetes tahap ke-2.
Keputusan ujian mengatakan diet dengan badam telah menurunkan glycemic response & insulin response. Kumpulan yg mengambil diet bersama badam ini telah mengatakan penurunan kebergantungan kepada ubatan.

Membantu Menghalang Batu Karang
Kajian & pengumpulan data ke atas perempuan selama 20 tahun oleh ‘Nurses’ Health Study’ mengatakan perempuan yg memakan sekurang-kurangnya 1oz (30gm) kekacang atau mentega kacang dalam seminggu mengalami penurunan 25% risiko watu karang.

Menghalang Osteoporosis
Badam juga dikatakan sanggup menghalang osteoporosis. 30gm badam (25-30 biji) memiliki kandungan kalsium sama menyerupai terdapat dari 1/4 cawan susu. Kalsium amat berkhasiat bagi menghalang osteoporosis.

Wanita Hamil
AlmondnutsKandungan folate yg tinggi di dalam badam amat berkhasiat sekali bagi perempuan yg se&g hamil. Folate yaitu penting bagi mengelakkan dari keanehan pada bayi saat hamil.