Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Khasiat Buah Miracle Fruit (Buah Ajaib)
Ini yaitu Buah Ajaib atau juga dikenali oleh sebahagian orang kita sebagai Buah Seribu Manis. Di dalam bahasa inggerisnya dia disebut sebagai Miracle Berry atau Miracle Fruit. Dalam bahasa sainsnya pula dia dipanggil sebagai Synsepalum dulcucum . Pohon ini berasal dari negara Afrika. Buahnya berwarna merah. Setiap buah mengandungi 1 biji di dalamnya. Rupa & saiznya lebih kurang ibarat buah muyu/jamblang yg merah spara matang. Apabila isinya di kunyah, kuliner lain yg tadinya masam atau masin akan menjadi manis. Manisnya juga kaya nuansa-nuansa; ibarat limau/jeruk, cantik ibarat madu, lezat yg sukar untuk dinyatakan. Kesannya berlarutan sehingga 1-2 jam. Rasa buah ini menakjubkan; justru orang-orang Barat menyebutnya "miracle fruit", bermaksud buah ajaib.

Mengapa begitu? Ya kerana pada Buah Ajaib ini (miracle fruit / Miracle berry/Synsepalum Dulcificum) ini terdapat sebatian protein yg disebut sebagai Miracullin. Miraculin yaitu sebatian Glikoprotein yg mengandungi 191 asid amino & rantai karbohidrat. Bila sebatian-sebatian protein ini digabungkan dengan asid maka akan sanggup menstimulasi rasa cantik pada pengecap kita. Setelah memakan buah ini kemudian makan jeruk yg masam, sensasi yg diterima pengecap bukannya masam tapi manis. Walaupun miraculin mengubah persepsi rasa, tetapi tidak mengubah susunan kimia dari makanan, persepsi rasa cantik hanya berlaku antara 30 minit sampai 2 jam bergantung kepada berapa banyak kita makan buahnya  

Buah ini bukan tanaman orisinil negara kita akan tetapi dari Afrika barat. Ia ditemui oleh seorang yg berbangsa perancis bernama Reynaud Des Marchais. Keajaiban buah ini telahpun menerima perhatian ramai saintis dunia & sekarang telah banyak saintis menghasilkan Journal-journal ilmiah kerana keajaibannya mengubah rasa ibarat contohnyaDr. WF Daniell yg telah menerbitkan sebuah artikel bertajuk "Miraculous Berry" pada Pharmaceutical Journal, Vol. Xl.


Apakah Kegunaan Serta Faedah & Kelebihan Buah Ajaib Ini ? Berikut yaitu antara khasiatnya .. 
  • Ia sanggup membantu mengawal diet pengambilan gula. kerana jelasnya dikala merasa cantik sesudah mengambil buah asing kita tidak mencicipi gula yg sebetulnya melainkan kerana kebijaksanaan kancil protein sahaja. Maka ini amat mempunyai kegunaan bagi para orang yg diet gula tapi tetap ingin mencicipi cantik dalam kuliner & minuman.
  • Mempertingkatkan rasa kuliner & minuman. Karena sifatnya yg sanggup mengubah 'rasa' maka buah ini sanggup membantu orang yg tidak gemar memakan sayur-sayuran. Kerana sayur apapun akan berasa manis. Ya ini niscaya amat sesuai untuk belum dewasa yg tidak gemar makan sayur-sayuran. Hasilnya, khasiat sayur-sayuran diperolehi disamping rasa lezat yg dirasai. Hebat bukan.
  • Pesakit Kanser. Pesakit Karkata yg se&g menjalani kemoterapi biasanya akan mencicipi rasa yg tidak lezat di lidahnya. .. Ya, buah ini sanggup membantu 'memperbaiki' deria rasa mereka sehingga mereka tetap berselera mengambil kuliner dengan rasa cantik yg lezat & menakjubkan.